pondelok 29. augusta 2016

Víkend pod Srdiečkom

Uprostred cesty medzi Košicami a Bratislavou môžeme nájsť krásne miesto v Nízkych Tatrách, ktoré sa nachádza len kúsok od turistického centra Srdiečko. Trangoška je horská rekreačno-turistická lokalita, situo- vaná na južnom úpätí Nízkych Tatier, neďaleko Chopku a Ďumbiera. Vedú odtiaľ rôzne turistické cesty, niektoré až do neba.
Stretnutie svámího Vishwaana-shuyanandu, svámiho Vishwabalad-haranandu a česko-slovensko-rakúskych oddaných bolo nabité rôznymi aktivitami, rozhovormi, spevmi, hudbou a to všetko v tesnej blízkosti šumiacej prírody a v láskavom objatí Matky Zeme. Neďaleko chaty kde sme sa všetci stretli hučal potok a stromy vo vetre spievali tak nahlas, že vytvárali dojem neutíchajúceho dažďa.
               
Piatok 5. 8.

Ľudia sa postupne začali schádzať a úlohy sa okamžite medzi nich rozdeľovali. Chlapi sta- vali stan a pripravovali ohnisko na jadžňu. Ostatní chystali miest- nosť kde prebiehala väčšia časť programu a popri všetkej práci priatelia v príjemnom napätí očakávali prí- chod oboch svámiov.
Hudba a spev boli neoddeliteľnou súčasťou celého stretnutia. Spojenie rakúskych hudobníkov a slovenských spevákov vnieslo veľa radosti do našich sŕdc. Striedali sa dynamické rýchle rytmy s pomalými melódiami, ktoré sa človeka dotýkali a dojímali ho, prinášali prepojenie s tým božským a hlbokým v nás.


Sobota 6.8.
Jadžňa
Sobota bola zamračená a vrcholky okolostojacich hôr boli ponorené do sivej farby prevaľujúcich sa mrakov. Vzduch bol ostrý, fúkal silný vietor a steny stanu sa vydúvali. Všetci boli pripravení na ohňový obrad a dažďové kvapky netrpezlivo čakali na svoj čas nástupu... Jadžňa čoskoro priniesla najprv jemný dážď a potom silný lejak. Bolo to veľmi pôsobivé a nakoniec „mokrý diskomfort“ vyludzoval na tvárach úsmevy.
Satsangy a čítanie z Bhagavadgíty boli súčasťou večerných posedení. Každý z nás má v sebe veľa nezodpovedaných otázok a čítanie veršov vyvolali ďalšie a ďalšie a tento smäd po zrozumiteľných odpovediach trpezlivo a uhasínali naši svámiovia.


Nedeľa 7. 8.
Štefánikova chata – OM Chanting
Nedeľa bola slnečná a teplá ako len leto v horách môže byť. Pre OM Chanting sa vybralo miesto naozaj veľmi pôvabné a to vrchol kopca neďaleko chaty M.R. Štefánika vzdialenej dve hodiny chôdze od Trangošky. Náročný výstup bol sprevádzaný ku koncu studeným vetrom a veľa z nás bolo uzimených a unavených. Ale výhľad v spojení s tónmi OM Chantingu bol nezabudnuteľný a dych berúci. Chýbali len čiapky, šály a rukavice.

Víkend pod Srdiečkom bol naozaj plný intenzívnych zážitkov, stretnutí ľudí, ktorí sa už poznali predtým aj takých čo sa ešte nikdy nevideli. Všetko sa to miešalo ako farby a vytvorilo to nakoniec krásny obraz, pečiatku v duši, ktorú si každý odniesol a ponesie celý život. Chata Trangoška so svojím milým personálom a čiernym kocúrom na priedomí dotvorili naozaj domácku atmosféru a sformovali zážitky do podoby, na ktoré sa nezabúda.

A ako bolo pri rozlúčke povedané - všetkých tých rozličných ľudí, ktorí sa tam stretli spojila láska k Bohu a pre túto lásku sú ochotní pracovať na sebe a prinášať dôkazy o tom, že kde je láska je tolerancia a odpustenie a tam potom prichádza spolupráca a jednota. Tak ako nás to učí náš milovaný Šrí Svámí Vishwananda.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára