štvrtok 31. augusta 2017

Sádhana pobyt


Tento rok sme v slovenskej Bhakti Marge odštartovali naozaj veľkolepo – návštevou nášho satgurua, Paramahamsu Vishwanandu, daršanom a inauguráciou chrámu – a tomu predchádzali dlhé prípravy a nasledovali rôznorodé po-daršanové podujatia. Vnímali sme veľkosť tejto udalosti, vedeli sme, že je čas pre našu krajinu, že sa ňou šíri milosť Paramahamsu Vishwanandu pre našich ľudí. Plní inšpirácie a chuti pomáhať a slúžiť, a tým šíriť posolstvo a učenie nášho gurudéva, sme sa pustili do množstva aktivít na všetkých oddeleniach. Všetci koordinátori prichádzali s nápadmi a hneď ich aj uskutočňovali. Takto sme od začiatku roka zažili niekoľko chrámových osláv, benefičné kírtanové koncerty, množstvo kurzov a workshopov, špeciálne OM Chantingy, reprezentovali sme Bhakti Margu na letných festivaloch… Jednou z najsilnejších aktivít boli Sádhana víkendy, kde sme počas dvoch dní ponúkali všetky techniky sádhany na jednom mieste. Avšak cítili sme potrebu ísť ešte ďalej a spojiť všetko, čo Bhakti Marga ponúka a prináša, do jedného balíka. Chceli sme ponúknuť ľuďom kompletný zážitok rodinnej atmosféry a životného štýlu oddaných Paramahamsu Vishwanandu s jeho celkovým učením. 




Inšpirovaní všetkými skúsenosťami a zážitkami na festivaloch a sádhana víkendoch sme s gurudžího požehnaním zorganizovali 3,5 dňový Sádhana pobyt. Predstavte si jednu z najkrajších prírodných oblastí na Slovensku, staršiu chatu v horách, chránenú oblasť, kde nemôžete ani jedným kolesom parkovať na tráve. Okolo chaty hory, lesy, skaly, oblaky letiace nízko nad hlavami. Najpodstatnejšie – nie je tu wifi… Preniesli sme sa akoby v čase. Zariadenie chatky si dobre pamätá ešte naše detské časy a veľa sa tu toho nezmenilo. Prichádzame do skromného, ale láskyplného prostredia, pasujeme sa mnohými technickými funkčnými prekážkami a postupne si viac a viac vážime každú maličkosť, ktorú sme doteraz považovali za úplne bežnú vec. Kuchyňa, v ktorej sa vlastne nevarilo a treba ju „oprášiť“, teplá voda tečie iba niekedy, až napokon netečie vôbec, v chatke je taká zima, že uprostred leta presviedčame chatárov, aby zakúrili, a keď už to vyzerá všetko zabehnuté, prestane tiecť akákoľvek voda a sme poučení o tom, ako si zabezpečiť vlastnú hygienu a toaletu uprostred lesa. 




Našťastie táto informácia prichádza počas burácajúceho Šiva bhadžanu a spievajúcich a tancujúcich nevyvádza z miery. Pobyt sa ukazuje byť skutočnou cestou jogína, kde nie len duchovné techniky, ale aj bežné každodenné úkony nás formujú a učia pokore a láske. Ľudia sú krásni. Prijímajú nové situácie s úsmevom na tvári a hoci to nemajú vždy jednoduché, cítiť tu vzájomnú podporu a pomoc. Premiešanie úplne nových účastníkov, ktorí nikdy nepočuli o žiadnej sádhane či mantrách a už vôbec nie o duchovnom majstrovi, guruovi, s aktívnymi sádhakmi a napokon aj so sévistami - oddanými Paramahamsu Vishwanandu, je plné zaujímavých stretnutí, rozhovorov, otázok, úsmevných príhod… 



Program je bohatý a neutíchajúci. Ľudia sú rozdelení do štyroch skupín podľa toho, v akej fáze svojej duchovnej praxe sa nachádzajú a aké techniky sa práve učia. V každej skupine sa striedajú všetci prítomní učitelia a inštruktori, aby ich uviedli do všetkých techník sádhany Bhakti Margy. Zároveň môžu účastníci absolvovať kompletný kurz Atma Kriya Yogy a Simply Meditation a OMC Workshop, aj s certifikátmi. Tí pokročilejší majú možnosť ísť vo svojej sádhane viac do hĺbky, venujú sa jednotlivým častiam sádahny tak, ako to doteraz nepoznali. 



Základné kurzy sú prepletené spoločným cvičením Babaji Surya Namaskar, džapa chôdzou, prednáškami o Projecte Mantra, o zdravej strave a krásnymi vedenými i hudobnými meditáciami. Vyvrcholenie pobytu prichádza v sobotu večer pri neskutočne mocnom OM Chantingu a veľkej kírtan párty. Dva večery v úžasnej hudbe plnej Božieho mena nás nenecháva sedieť na stoličkách a poniektorí z nás zažívajú svoju „Horúčku sobotňajšej noci“ s menom Rádhy, Kršnu, Rámu, Šivu… na perách. 



Padáme únavou okolo polnoci, aby sme ráno privítali nový deň so všetkým, čo prináša. Rozdeľujeme sa opäť do veľkých stanov, zapaľujeme sviečky na oltári a krajinou sa rozlieha tri krát ÓM. Po chatke už pobehujú iba žlté tričká – séva tím. Niekoľko oddaných od štvrtku obeda do nedele večera pracuje na plné obrátky, aby všetko fungovalo najlepšie, ako môže, aby mali všetci všetko, čo potrebujú. 



V kuchyni sa pracuje od rána do večera, varíme si sami! V tichosti s mantrou v mysli naše kuchárky pripravujú fantastické jedlo. Každý deň je venovaný inému spôsobu prípravy. Štvrtok večer nás víta raw večera, piatok patrí vegánskej kuchyni, soboty sa chytili naše odborníčky na ajurvédu a nedeľa nás odprevádza opäť vitariánskou raw stravou. Jedlo, ktoré dostávame, je krásne na pohľad, neskutočne pestré, vonia, chutí úžasne a je pre každého dostatok aj na prídavok. Ľudia sú pri stoloch usmiati, spokojní, láska prechádza aj cez náš žalúdok. 



Sme si vedomí, že pre ľudí z bežného života sme pripravili hneď niekoľko šokujúcich momentov, ktoré však postupne odhalili svoj význam a boli s pochopením a láskou prijaté. A my si takto tiež uvedomujeme, že to, čo je teraz pre nás prirodzené, ešte pred pár rokmi bolo nepredstaviteľné a vnímame zmeny vo vlastnom živote. Zároveň sa spätne učíme vedome prepájať so svetom okolo nás tak, aby sme boli schopní citlivo, láskavo a zrozumiteľne reprezentovať nášho gurudéva a našu duchovnú rodinu - Bhakti Margu. Už teraz, posledné hodiny pred odchodom domov, sme šťastní a spokojní a nevieme sa dočkať pokračovania podobného pobytu v ešte lepšom „upgrade“. Máme novú skúsenosť a inšpirácia pod taktovkou satgurua je nekonečná :) Zo srdca ďakujeme za milosť a požehnanie, ktoré sa nám dennodenne dostáva a za možnosť slúžiť. Džai gurudév.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára